Botrytis (tunnetaan myös nimillä harmaahome ja silmumätä) Botrytis iskee heikkoihin kasveihin tai kuoleviin kukkiin. Luonnossa se itse asiassa auttaa kasvien kierrätysprosessissa hajoittamalla ne ja saattamalla ravinteet saataville maahan. Tällä sienellä on erittäin tärkeä tehtävä kasvun luonnollisessa kierrossa. Mutta kun se iskee viljelykasveihin, siitä tulee vitsaus!

Botrytis cinerea lyhyesti

Mikä Botrytis on?
Botrytis cinerea on tappava sieni, joka, saadakseen kaikki tarvitsemansa ravinteet, aiheuttaa hedelmän tai marjan pehmenemisen ja lopulta mätänemisen.
Mitä voit nähdä?
Solukko, jossa sieni kehittyy, tummuu ja toisinaan pehmenee, mikä johtuu isäntäkasvin solujen kuolemisesta. Ajan kanssa pörröinen harmaahome muodostaa niihin tummia täpliä.
Mitä voit tehdä?
Tartunnan saaneita kasveja tai niiden osia ei saa milloinkaan päästää kosketuksiin muiden kasvien kanssa.

Botrytisin elinkaari

Harmaahome alkaa tavallisesti kehittyä kasvualustaan jätetyssä edellisestä sadosta peräisin olevassa saastuneessa kasvijätteessä. Kasvijätteessä oleva sienirihmasto alkaa kasvaa lämpötilan noustessa, esim. alkukeväästä. Kirkkaassa valossa rihmasto alkaa tuottaa rakenteita, joista käytetään nimitystä konidiofori. Näiden konidioforien lopussa muodostuu itiöitä, jotka sitten kulkeutuvat ilmassa ja voivat joutua kosketuksiin satokasvien lehtien tai varsien kanssa.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Taudin oireet

Kasvin kukkien sienitartuntaa ei näe heti. Lehtivihreän puutos – solukko tartunta-alueen läheisyydessä näyttää ruskealta ja vetiseltä – on ensimmäisiä Botrytisin mahdollisesta hyökkäyksestä kertovia oireita. Vaalea, ruskean renkaan ympäröimä täplä kukissa voi myös olla merkki sienitartunnasta.

Taudin torjuminen

Erittäin tärkeää on päästä eroon kaikista Botrytisin saastuttamista kasvinosista. Saastuneet kasvinosat on viipymättä poistettava.

Saastuneita kasveja tai kasvinosia ei saa koskaan päästää kosketuksiin muiden kasvien kanssa, sillä lyhyenkin kosketuksen aikana ilmaan siirtyy harmaita itiöpilviä. Nämä itiöt laskeutuvat terveisiin kasveihin ja saastuttavat ne. Hyvä ilmastointi on ensiarvoisen tärkeää, sillä lehtien ja kukkien ympärillä voidaan ylläpitää hieman alempaa kosteutta. Jos sadetta on odotettavissa, avomaan viljelykasvit on suositeltavaa peittää muovisuojalla. Näin toimien kasvit eivät kastu.

Tärkeää on myös olla valppaana tuholaisten, kuten perhostoukkien, varalta. Ne voivat aiheuttaa vahinkoa pintakalvolle, jolloin Botrytis cinerea voi päästä kasviin helpommin. Sienen on helpompi levitä pureskelevien tuholaisten vahingoittamaan kasviin. Muut hyönteiset, kuten esim. ripsiäiset, voivat kantaa mukanaan Botrytis-itiöitä.

Image
Botrytis cinerea - Pests & Diseases

Menetelmät taudin torjumiseksi

Monet mikro-organismit ovat osoittautuneet menestyksellisiksi Botrytis cinerean torjunnassa monien viljelykasvien kohdalla. Clonostachys rosea (= Gliocladium roseum) on sieni, jota käytetään estämään Botrytis cinerean hyökkäykset ja taistelemaan niitä vastaan, sillä se pystyy tukahduttamaan itiöiden tuotannon. Jotkut sukkulamatolajit pystyvät torjumaan harmaahometta tehokkaasti.

Monia kasviuutevalmisteita myydään ensisijaisesti torjumaan Botrytis cinerean hyökkäykset ja eteneminen. Hyviä tuloksia on saatu mm. seuraavista kasveista valmistetuilla uutteilla: timjami, sitrushedelmien siemenet, oregano, minttu, valkosipuli ja pippuri.